Vrei sa-ti dai copilul la echitatie? Uite ce trebuie sa stii

Clubul de echitatie Equestria (2)
Acum doi ani, fost in vacanta la Centrul Ecvestru Dracula Danes, de langa Sighisoara. Acolo, ne-am indragostit de cai. Nu era zi sa nu mergem la grajduri si sa-i admiram. Sunt niste animale absolut fabuloase, care iti transmit enorm de multa energie si bucurie. Recunosc ca mi-ar placea ca ai mei copii sa faca echitatie, insa resursele noastre financiare nu ne permit asa ceva, avand in vedere ca o sedinta de 30-50 de minute costa intre 50 si 100 de lei si iti trebuie cel putin 10 sedinte sa inveti ceva calarie. In plus, este nevoie de o investitie serioasa si in echipament, instructor si transport pana la scolile de echitatie din jurul Bucurestiului. Insa, de fiecare data cand se iveste ocazia, ii duc pe baieti sa vada cai sau sa calareasca ponei. Acelasi lucru il voi face si weekendul acesta, cand are loc Concursul National de sarituri peste obstacole “Cupa Romaniei”, la Baza Hipica Equestria din Tancabesti. Le-am tot povestit zilele acestea despre competitie si pareau foarte incantati. O sa revin cu impresii de la fata locului in zilele urmatoare… pana atunci, va las cu interviul pe care l-am realizat cu Ozana Moraru, un cunoscut chirurg oftalmolog, pasionat de echitatie, care a pus bazele propriei baze ecvestre si care a dezvoltat foarte mult acest domeniu in Romania, prin concursurile si spectacolele pe care le organizeaza la Equestria. Aceasta mi-a raspuns la cateva intrebari legate de echitatie si copii, in speranta ca tot mai multi parinti vor constientiza beneficiile acestei activitati asupra dezvoltarii fizice, psihice si emotionale a celor mici.

Clubul de echitatie Equestria (3)

1. De ce si-ar indrepta un parinte copilul catre echitatie? Ce abilitati dezvolta echitatia intr-un copil?

In primul rand, e important sa invatam copiii sa practice un sport, pentru sanatatea lor fizica si psihica. As recomanda parintilor sa-si indrume copiii catre echitatie, pentru ca aceasta presupune o relatie intre copil si cal sau ponei, relatie care poate deveni rapid una de prietenie si chiar de iubire – lucru atat de important a fi dezvoltat in perioada copilariei! Un al doilea motiv ar fi numeroasele beneficii pe care practicarea echitatiei le poate aduce copilului: pe langa o dezvoltare frumoasa a musculaturii spatelui, coapselor si bratelor, dezvolta si echilibrul fizic, dar si psihic; un copil (dar si un adult) invata sa fie mai comunicativ, mai calm, mai responsabil, mai iubitor si sa relationeze mai bine cu cei din jur; de asemenea, practicata si la nivel de competitie, echitatia te invata si sa iei decizii rapide, sa-ti pastrezi calmul, concentrarea si luciditatea in situatii-limita.

2. Ce avantaje are acest sport in fata altora?

E vorba in primul rand de dezvoltarea unei relatii speciale de parteneriat, care implica o comunicare aparte intre cei doi, in care unul “dicteaza”, da comenzi, iar celalalt le respecta si le executa, dar nu fortat, sau de frica, ci in deplina dorinta de a le respecta, datorita increderii pe care o caștiga in partenerul care da aceste comenzi. Acest raport de subordonare presupune, in același timp, si o responsabilitate din partea celui care “conduce”, fata de cel ce se lasa “condus” si indrumat. In niciun alt sport nu intalnești o asemena relatie speciala intre parteneri: aparent de acceptare sau chiar subordonare, de fapt, de intelegere si prietenie.

Clubul de echitatie Equestria (1)
3. De la ce varsta este indicat sa incepi acest sport?

Nu e o anume varsta de la care sa indicam acest lucru. Poti incepe calaria si la varste adulte, dar pentru copii, cam dupa cinci-șase ani se poate incepe o invatare si practicare propriu-zisa a acestui sport. Mai devreme de aceasta varsta pot fi plimbari calare pe cai mai mici sau pe ponei, cu un instructor care sa plimbe calul la lesa.

4. Lectiile de echitatie se fac pe acelasi cal mereu sau nu conteaza acest aspect?

Ca idee generala, e bine sa schimbi caii, ca sa vezi diferentele si sa poti fi, ca elev incepator, pus in fata acestora. In momentul in care elevul invata sau chiar stapanește, teoretic si practic, notiunile de baza, se recomanda – in masura posibilitatilor- ca elevul sa aiba propriul cal – de aici incepand adevaratele progrese in domeniul echitatiei, precum si dezvoltarea relatiei speciale despre care vorbeam mai devreme.

5. In functie de ce criterii se alege un cal sau altul pentru un anumit copil?

Cand vorbim de cai de scoala, deci pentru lectii de calarie intr-o Scoala de Echitatie, ne orientam spre cai mai experimentati, care sa știe sa-si faca treaba chiar si cu un incepator in spate si, mai ales, sa fie cuminti. Daca vorbim despre un cal pe care parintii vor sa-l cumpere copilului, aici sunt mai multe criterii, intre care primeaza cumintenia si experienta calului, dar si o anumita potrivire intre acesta si copil, care nu poate fi dezvaluita decat dupa cateva ședinte calare impreuna.

Clubul de echitatie Equestria (6)
6. Care sunt regulile de baza in ceea ce priveste comportamentul in preajma unui cal?

Langa un cal trebuie sa te porti cu blandete, sa vorbești cu voce joasa si calda, cand e in boxa sa-l abordezi vorbindu-i prietenește, mai ales cand e cu spatele la tine; o regula de baza este sa nu treci prin spatele lui niciodata, indiferent unde se afla calul, mai ales daca il iei prin surprindere si nu-i vorbești, ca sa-ti recunoasca vocea inainte de a fi surprins.7.

7. Care sunt riscurile pe care un copil si le asuma atunci cand se apuca de echitatie?

Copilul nu-si asuma niciun risc, pentru ca nu poate fi responsabil – pentru asta sunt responsabili parintii, ei avand capacitatea de discernamant si de intelegere. E vorba, in primul rand, de accidentari fizice, cauzate de posibila cadere de pe cal, mai ales la inceput, pana se invata si se stapanește echilibrul calare.

8. Exista probleme de sanatate care ar putea impiedica un copil sa se apuce de echitatie?

Nu altele decat pentru practicarea altor sporturi, daca medicul a decis asta pentru un copil.

Clubul de echitatie Equestria (7)
9. In cazul in care copilul devine pasionat de acest sport si vrea sa faca performanta, care sunt variantele optime pentru el? (tabere, antrenamente speciale, competitii etc?)

Atingerea performantei pentru un copil inseamna in primul rand sa aiba propriul cal, sau chiar mai multi, inseamna ore de echitatie zilnice, nu sub forma unor tabere, ci continue, sub indrumarea unui antrenor, in conditii bune de antrenament (o baza hipica de calitate, cu conditii foarte bune pentru cai si sportivi) si mai inseamna si participari la diverse concursuri, care sa-i asigure o experienta competitionala copilului. Toate acestea implica si un efort material sustinut din partea parintilor.

 10. Care sunt costurile de inceput si apoi cele lunare ale unui copil care vrea sa practice acest sport regulat?

La inceput, doua sau trei lectii de calarie pe saptamana sunt suficiente, ceea ce ar insemna un abonament lunar de 400-800 lei, functie de durata lectiilor si gradul lor de dificultate. Daca vorbim de practicarea echitatiei la nivel de agrement mai avansat si chiar participari la concursuri pentru copii sau amatori, costurile sunt in jur de 1000-1500 lei/lunar, iar daca deja copilul are un cal, pensiunea acestuia costa intre 350 si 400 de euro pe luna, plus antrenorul, care difera de la caz, la caz.

Clubul de echitatie Equestria (5)
11. Exista un echipament obligatoriu? Care este acesta?

Da, exista un echipament obligatoriu: pantaloni speciali de calarie, mulati pe picioare, cizme sau ghete cu jambieri si, in primul rand, toca pentru protectia capului; tricoul, puloverul sau geaca de deasupra nu trebuie neaparat sa aiba o anume forma, dar e de mentionat si vesta de protectie speciala pentru echitatie, care, deși nu e obligatorie, e recomandata incepatorilor si copiilor.

12. La ce sa fie atent un parinte atunci cand cauta o scoala de calarie pentru copilul sau? Ce trebuie sa aiba in vedere?

Trebuie sa fie un loc curat, placut la vedere, primitor, in care copilul sa se simta bine, dar si in siguranta. Pe langa facilitati de genul grup sanitar curat, acces la apa, boxe curate si spatii ingrijite, e foarte important ca la acea scoala de calarie caii sa fie cuminti, iar instructorii prietenoși si dornici de a lucra cu copiii. Ulterior, cand copilul mai avanseaza in acest domeniu, atat caii, cat si instructorul, pot fi adaptati noului nivel de pregatire a copilului.

Ozana Moraru (1)
13. Prin ce se deosebeste Baza Hipica Equestria de celelalte scoli de echitatie din Romania?

Atat Baza Hipica Equestria, cat si Scoala de Echitatie propriu-zisa (fiind doua lucruri diferite, de fapt), se deosebesc tocmai prin acele calitati enumerate mai sus si, in primul rand, prin atmosfera civilizata si placuta in care se desfașoara intreaga activitate hipica la Equestria, de la lectiile de initiere, pana la antrenamentele celor avansati. In plus, Equestria este cel mai mare organizator de concursuri hipice din tara, avand in fiecare an, de la infiintarea ei, un calendar competitional foarte bogat, ceea ce ne diferentiaza net de mai toate celalalte baze hipice, iar, mai recent, ne putem mandri si cu un antrenor foarte apreciat din Germania, care vine la fiecare 2-3 saptamani, pentru a ne ajuta la antrenarea cailor de performanta si la pregatirea pentru concursuri.

Clubul de echitatie Equestria (4)

About Alina