Nu-i usor sa fii mama de baiat! Uite ce ai de facut

Multe mame si-au pus problema cum sa-si creasca fiul pentru ca mai tarziu acesta sa faca fata exigentelor lumii reale. Studiile au aratat ca dragostea unei mame e o binefacere pentru fiul ei, il face mai puternic si nu il impiedica sa devina un barbat adevarat, cu conditia sa nu fie sufocanta si fuzionala.

Comunicarea cu fiul e foarte importanta pentru ca poate sa-i dea incredere in el sau, dimpotriva, sa creasca timid si sa aiba nevoie totdeauna de sfatul mamei ca sa reuseasca in ce-si propune.Un baiat isi interiorizeaza mai bine informatiile daca i se vorbeste despre un comportament pe care l-a asimilat, de un efort pe care a putut sa-l faca sau de un eveniment in cadrul caruia s-a dovedit a fi la inaltime. El e mai apt sa asculte cuvinte care-i ofera o imagine a ceea ce face decat a ceea ce este. Astfel, daca are un comportament indezirabil, poate fi criticat comportamentul pentru a fi imbunatatit sau schimbat in viitor, dar nu el ca persoana. Poti vorbi cu el despre succesul sau esecul actiunilor sale, incurajandu-l tot timpul sa persevereze cand nu-i reuseste ceva, dar nu-l ajuti creandu-i o imagine defavorabila despre sine sau comparandu-l cu altcineva.

Atentie cum il laudati!

Nici prea multa lauda nu e buna. Un baiat se poate simti jenat daca parintii sustin ca e mai bun decat e in realitate, chiar daca el vrea sa dea aceasta impresie. Acesta isi doreste ca parintele sa-l perceapa asa cum este. Inducandu-i o calitate pe care nu o are, el isi internalizeaza anumiti parametri de comportament la un nivel ce il depaseste si, in momentul in care nu-i poate atinge, apare o anumita frustrare, care-i creaza furie, nervozitate. Fiecare afirmatie cu privire la el trebuie insotita de imaginea unui comportament, care sa justifice afirmatia. Nu-l laudam ca e cel mai bun daca el nu e bun decat la fotbal, dar putem sa-i spunem punctual ca avem incredere in el ca poate mai mult si, daca se va concentra si la scoala asa cum o face pe terenul de sport, poate obtine rezultate bune si acolo.

A-i spune tot timpul “sunt mandra de tine ca ai facut asta” ii creaza impresia ca tot ce face e pentru parinti. E preferabil sa i se spuna “sa fii mandru de tine” pentru ca il face sa-si insuseasca mai bine aceasta judecata si cu timpul sa-i dea o motivatie pentru anumite comportamente.

Baietii, mai sensibili pentru ca nu stiu sa-si exprime emotiile

O mama de baiat trebuie sa stie ca, desi se spune ca barbatul e sexul puternic, el este mult mai sensibil decat pare. El este sensibil atat la critici, cat si la sprijin. Din acest punct de vedere, fetele se descurca mai bine pentru ca stiu sa-si exprime sensibilitatea.

Baietii sunt mai agresivi in comportamente, dar si in ceea ce priveste emotiile, de aceea critica unui comportament este perceputa de multe ori ca o agresiune. Se obtin rezultate mai bune spunandu-i, de exemplu, daca si-a uitat jucaria preferata acasa cand merge in parc: “Astazi ne vom juca cu altceva si maine iti vei lua jucaria”, decat sa-i spunem: “De ce-ai uitat-o? Ai vazut ca X nu-si uita niciodata…”

 Cum ii poti diminua agresivitatea

Daca manifesta agresivitate, aceasta se poate diminua cu ajutorul unui sport sau, daca acest lucru nu da rezultate, cu ajutorul unui psiholog, care identifica factorii contextuali ce determina aparitia comportamentului agresiv si particularitatile sarcinilor pe care le executa copilul, pentru a elimina factorii determinanti si de mentinere a vechilor comportamente. Tot psihologul identifica comportamentele specifice ce se doreste a fi modificate, operationalizarea lor in comportamente simple, usor de observat si masurat, pentru ca a acţiona direct asupra impulsivitatii sau agresivitatii nu este posibil.Pentru reusita se recurge la monitorizarea atenta a indicatorilor de comportament: frecventa, intensitate, durata. Numai facand o analiza functionala a acestor manifestari putem determina schimbarea comportamentala.

Furia ar putea fi un comportament adaptativ care permite depasirea unui obstacol. Pe la 2-4 luni acest sentiment este descoperit de copii indiferent de sex, dar, pana la 5 ani, baietii devin treptat de doua ori mai furiosi decat fetele.

Baietii, atrasi de competitie

Oricat de mult ar incerca un parinte sa nu faca diferente intre fata si baiat in ceea ce priveste cresterea, acesta trebuie sa constientizeze ca sunt construiti diferit nu numai ca fizic, dar si emotional. Doua cercetatoare americance, Virginia Paley si Deborah Tannen, care au studiat ocurile copiilor mici, au ajuns la concluzia ca fetele se straduiesc sa creeze si sa mentina legaturile, valorizeaza calitatile colegelor si insista asupra propriilor imperfectiuni, in timp ce baietii isi aleg jocuri in care valorizeaza competitia si autopromovarea.

Baietii care stau mai mult in preajma barbatilor isi cultiva agresivitatea, fara sa se imbogateasca cu emotii pozitive. De aceea pledez ca, pentru a-si forma o personalitate armonioasa, copilul e bine sa creasca intr-o familie cu doi parinti: mama si tata, copiii de ambele sexe sa fie asociati la diverse jocuri, sa invete in clase mixte. Descoperirea naturala a celuilalt sex de-abia la adolescenta poate face ca sexualitatea sa urmeze o cale diferita de tandrete si dragoste.

Baietii se infurie usor si sunt mai agresivi decat fetele, dar o mama responsabila ii poate ajuta sa devina constienti de propriile emotii si sa si le explice inainte de a actiona. Exemplu: ”Te-ai suparat pe X, cu care ieri te-ai jucat asa frumos…Ce-a facut asa de rau azi incat sa vrei sa-l bati?…Ti-ar place ca pe tine sa te bata cineva cand gresesti?…..Oricine poate gresi”..). E gresit sa-i spui unui copil: “Te spun tatalui tau” sau “Sa vezi ce-ti face tatal tau” pentru ca atunci mama apare in ochii copilului ca o persoana care nu poate lua decizii, iar pe tatal lui il transforma intr-un “bau-bau”, cel “puternic, care ia masuri”. Astfel, copilul nu-si internalizeaza un comportament dezirabil, ci invata doar in ce imprejurari sa-si manifeste anumite comportamente. Comportamentul dezirabil se poate obtine insistand pe anumite detalii. De exemplu, a doua zi cei doi copii se joaca frumos si mama poate sa-i admire ca se joaca astfel si ca le sta bine cand nu sunt dispute.

 Recompensele si consecventa

Recompensele pot ajuta la schimbarea comportamentului daca sunt corecte.Astfel, pentru schimbarile pozitive, copilul poate primi puncte, care adunate pot fi schimbate intr-o anumită recompensa, care sa-l motiveze sa-si doreasca schimbarea.

Pentru disciplinarea copilului, regula de aur este consecventa. Ambii parinti trebuie să aiba o atitudine constanta, atragandu-i atentia copilului cand repeta un comportament gresit si sa i se arate comportamentul corect.Daca va exista inconsecventa din partea acestora, copilul va sesiza o slabiciune si va fi mai greu de convins cum trebuie sa se comporte.

 Ignorarea comportamentelor inadecvate, sustragerea atentiei copilului de la acestea si redirectionarea lui catre activitati care-i fac placere pot fi de asemenea o recomandare utila care sa obţina rezultatele dorite.

Copilul mai poate fi obisnuit sa se observe cu atentie dupa ce a avut un anumit comportament si sa se intrebe: “Oare am procedat bine? Ce am reusit să fac bine? Ce nu am reusit sa fac bine?”

 Feed-back-ul dat copilului poate produce schimbarile dorite, daca:

-         este focalizat pe aspectele pozitive;

-         il sustine pe copil, nu-l evalueaza sau judeca;

-         este focalizat pe un comportament specific, nu pe unul general;

-         este oferit imediat pentru comportamente si atitudini care pot fi schimbate, pentru a evita starile de conflict şi trairi emotionale.

De obicei se obtin rezultate bune nu spunandu-i copilului ce să faca, pentru ca ar exista si posibilitatea sa se comporte contrar asteptarilor, ci prezentandu-i un esantion de comportamente, cu scopul de a-l antrena in producerea unora asemanatoare.

Este necesar sa se faca distinctie intre pedepsele aplicate pentru greseli minore si pedepsele aplicate in cazul unor incalcari grave de comportament. O greşeală ce s-ar putea face este aplicarea inconsecventa a pedepselor: uneori anunţate, dar nu aplicate, alteori pedepse inutile si greu de aplicat.

 Pedepsele fizice, inutile si distructive pentru copil

Nu toate pedepsele sunt educative: tipete, jigniri, batai cu cureaua. Acestea nu ofera posibilitatea de a invata ceva din ele. Pedeapsa corporala nu are eficienta: prin ea este atacat copilul, nu comportamentul, nu duce la identificarea cauzelor unui asemenea comportament, scade stima de sine a copilului si creste frecventa comportamentelor disruptive. In plus, creaza o adevarata bariera intre mama si copil, ii accentuează agresivitatea, ii provoaca tulburari emotionale ca frica, iritabilitate, izolare, il indeamna sa ascunda adevarul despre actiunile sale, invata acest comportament si-l foloseste ca metoda de rezolvare a situatiilor cu care se confrunta.

Personal recomand disciplinarea pozitivă, care are un rol important pentru ca prin metodele si tehnicile acesteia se poate contura un comportament adecvat. Spre deosebire de pedeapsa fizica, ce elimina doar pe moment un comportament nedorit, disciplinarea pozitiva este non-violentă si-l invata pe copil cum sa realizeze constant un comportament dezirabil. In plus, disciplinarea pozitiva il ajută pe copil sa se dezvolte intr-un mod echilibrat si sanatos din punct de vedere emotional si social, il ajuta sa devina responsabil, autonom si independent, sa capete incredere in fortele proprii si sa fie multumit sine.

Citeste si:

Cu ce probleme se confrunta un cuplu cand apare copilul

Cum sa-ti inveti copilul sa-si exprime emotiile intr-un mod pozitiv

Anxietatea de separare la copil. Ce e de facut?

Niculina Ciuperca, psiholog-consilier familie-cuplu
Cabinet individual de psihologie Bucuresti, Sect.6 Str. Ceahlaul 22, Bl.104, Ap.5
Telefon 0724878966
Puteti gasi sfaturile profesionale ale doamnei psiholog si pe blogul personal: http://ciupercaniculina.blogspot.com/

About Alina