Diversificarea alimentatiei copilului vazuta prin ochii mei (caprui, apropo!)

Dupa alaptare, diversificarea este etapa cea mai nevrozanta din viata unei proaspete mamici. Spun acest lucru din proprie experienta, caci imediat ce am inceput sa ma informez cat de cat despre ce ar trebui sa fac am fost bombardata cu informatii diferite din toate partile. Nu stiam cine are mai multa dreptate (vecina de la etajul 3 sau cea de vizavi), daca ar trebui sa ma iau dupa pediatra lui Vlad, sa merg dupa cele citite pe Internet (nu cred ca sunt mai putin de 7.000 de variante) sau sa cred OMS-ul (Organizatia Mondiala a Sanatatii).

Concluzia mea dupa toata lectura si intrebarile puse in stanga si-n dreapta a fost urmatoarea: nu exista o schema ideala de diversificare: ea depinde de tara (in SUA se incepe cu cereale, in Bulgaria cu piureul de legume, in Romania cu sucul de fructe, iar ordinea alimentelor se face tot in functie de specificul tarii (in cele nordice pestele se introduce printre primele, in Belgia se da fenicul sau varza de Bruxelles).

Cand sa incep?

Controversa ramane in legatura cu varsta la care se incepe diversificarea. Legenda spune ca bebelusii alimentati cu lapte praf pot incepe la 4 luni, iar cei hraniti cu lapte de mama la 6 luni. Linia generala aceasta este, insa intotdeauna medicul copilului este cel care recomanda cand sa incepi sa-i dai si alimente solide, in functie de dezvoltarea sa. De aceea, este foarte important sa gasesti un pediatru competent, in care sa ai incredere si sa aplici ceea ce spune el, bineinteles toate informatiile fiind trecute prin filtrul ratiunii si de tine (m-am abatut, ce-i drept, de cateva ori de la schema de diversificare a pediatrei lui Vlad, o sa povestesc eu de ce in alt post). Eu una nu as recomanda administrarea de alimente solide inainte de 6 luni.

Biberon sau lingurita?

O alta chestiune este daca diversificarea sa fie facuta tot cu biberonul o perioada, pana se lamureste copilul care-i treaba sau sa administrezi alimentele de la inceput cu lingurita. Desi recomandarile specilistilor au in vizor lingurita de la inceput, din practica intalnita printre prietene, vecine si alte cunostinte am observat ca bebelusul accepta mai usor alimentele nou introduse daca ii sunt date cu biberonul cateva zile sau cateva saptamani. Aceasta modalitate de hranire ii este familiara, in timp ce lingurita s-ar putea sa-l faca reticent la inghitit (este ceva cu totul nou, iar de multe ori este considerata o alta jucarie si nu un suport pentru hrana). Cel putin Vlad era mai preocupat sa mi-o ia din mana, sa o mute dintr-o manuta in alta si sa o rontaie, deci zeama nu avea nicio sansa sa ajunga in stomac, asa ca pentru sucul de mar cu morcov am folosit tot biberonul si de-abia cand am trecut pe fructele pasate am putut folosi lingurita. Mai exista varianta autodiversificarii (baby led weaning), in care bebelusul isi foloseste mana pentru a se alimenta. Aceasta metoda devine din ce in ce mai populara, lasand la latitudinea copilului sa decida ce si cat sa manance, fara alt stres.

Se mai spune ca bebe trebuie sa poata sta in fund ca sa primeasca mancarea, insa acest lucru nu este valabil si pentru cei diversificati pana in 6 luni. De asemenea, medicii mai spun ca mancarea solida se introduce cand dispare reflexul de protruzie, adica de a scoate mancarea afara cu limba. Insa Vlad face acest lucru si acum, la aproape un an si mananca foarte bine solide de la 6 luni.

Reguli universal valabile

Daca pana aici am avut cate ceva de comentat, regulile pe care va recomand sa le respectati pentru ca alimentele sa fie tolerate de sistemul digestiv imatur al bebelusului si sa puteti controla eventualele reactii alergice sunt urmatoarele:

-Fiecare aliment se introduce treptat, incepand cu o lingurita. A doua zi, cantitatea se dubleaza, a treia zi se tripleaza si tot asa timp de o saptamana, pana organismul copilului se obisnuieste si invata sa digere alimentul respectiv.

-Urmatorul aliment va fi introdus la o distanta de cel putin 4-5 zile. Ideal este sa asteptati o saptamana, astfel incat daca scaunele copilului au de suferit (se constipa sau are diaree) sau ii apar bubite pe corp (dezvolta o alergie) sa stiti sigur ce aliment este de vina.

-Mancarea se paseaza foarte bine la blender sau cu ajutorul mixerului vertical (personal, mi se pare o alegere mai buna), de-abia dupa 8-9 luni ea se va pasa cu furculita pentru a invata copilul sa mestece. Insa cunosc o mamica care i-a dat copilului de la 6 luni pasat cu furculita si nu a inceput niciun Razboi Mondial.

-Nu sa sareaza si nu se indulceste mancarea pana la un an. Rinichii bebelusului nu sunt complet dezvoltati pentru a procesa sarea, iar zaharul administrat pana la aceasta varsta predispune la carii, diabet si dezvolta preferinta pentru gustul dulce. Daca tie ti se pare ca mancarea nu este gustoasa necondimentata este pentru ca tu ai un termen de comparatie, in schimb cel mic o poate savura asa fara probleme. Chiar e indicat sa se familiarizeze cu gustul adevarat al alimentelor, nealterat de sare sau zahar.

-In continuarea mancarii solide introdusa treptata se da lapte (de mama sau praf) pana cand copilul se satura. Am observat ca unele mame nu-i mai dau nimic copilului in completare, crezand ca astfel ca i se va face foame mai repede si la masa urmatoare o sa manance mai bine. Total gresit, caci de cele mai multe ori copilul, privat de o masa intreaga (aproximativ 150 de grame), nu mai ia in greutate sau chiar pierde din masa musculara. Masa de lapte se inlocuieste complet in aproximativ o luna, pentru ca lipidele prezente in el constituie principala sursa de energie a bebelusului si au un rol esential in cresterea si dezvoltarea normala a acestuia.

-Copilul trebuie hidratat foarte bine dupa introducerea mancarii solide pentru a preveni constipatia.

-Atentie la alimentele alergene, este indicat sa se astepte pana la un an introducerea lor. Eu asa am facut cu Vlad, am fost mai speriata de bombe, mai ales ca el are dermatita atopica, iar in astfel de cazuri este mai bine sa-ti iei precautii suplimentare. Pana acum el nu a mancat banana, citrice, peste, fructe exotice, cereale cu gluten. Vezi aici lista alimentelor permise pe categorii de varsta:

Diversificare: Alimentele de la A la Z pe varste (partea I)

Diversificare: Alimentele de la A la Z pe varste (partea a II-a)

Diversificare: Alimentele de la A la Z pe varste (partea a III-a)

Sucurile de fructe, cat mai tarziu

-Desi sucurile de fructe sunt bogate in vitamine, ele sunt considerate a fi prea acide pentru stomacul imatur al bebelusului, asa ca ar fi bine sa i le administrezi cat mai tarziu, dupa un an. Daca i le dai mai devreme (atentie, nu mai devreme de 4 luni!) ar fi bine sa i le oferi in cantitati mici (cateva lingurite) sau sa le diluezi cu apa. Cel mai bine este sa-i oferi pulpa fructului pentru ca cel mic sa beneficieze si de fibrele din compozitia acesteia. Medicul pediatru al unei vecine a observat in practica de zi cu zi ca bebelusii carora li s-au administrat sucuri de fructe, mai ales citrice, in cantitati mari pana la un an au un risc crescut de a dezvolta Sindromul Colonului Iritabil.

Cu ce incep: fructe, legume sau cereale?

-De obicei, la noi in tara se incepe diversificarea cu sucul de mar si morcov la masa de la ora 10, insa recomandarea OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) este ca cerealele instant speciale pentru bebelusi, fara gluten (orez, porumb sau tapioca) sa fie primele introduse la masa de lapte de seara (sunt mai satioase si bebe va dormi mai mult noaptea). Unele mame incep cu supa de legume la masa de pranz in ideea ca fructele sunt mai dulci si, daca i le dai primele, acesta va primi mai greu legumele (total gresit, caci laptele de mama este mai dulce decat orice aliment). Consider ca indiferent de alegere (acest lucru il hotarasti impreuna cu medicul pediatru), copilul tau nu are de suferit atat timp cat respecti regulile de mai sus. Nu exista o schema de diversificare ideala, batuta in cuie. Important este ca micutul sa primeasca alimentul nou introdus cu rabdare. De multe ori, in stomacul lui ajunge o cantitate mica de mancare, cea mai mare parte va fi pe fata, hainele si bavetica lui. Pentru el totul este atat de nou incat are nevoie de timp sa se obisnuiasca cu mirosurile, texturile si gusturile nou introduse, ca sa nu mai zic de modalitatea de hranire (cu lingurita). Mai mult, este foarte importanta atmosfera in care hranesti copilul. Daca te enervezi ca acesta scuipa mancarea facuta cu atata truda de tine, copilul se va indarji si mai mult. Daca refuza constant un aliment, renunta la el si mai incearca dupa 2-3 saptamani. Citeam recent (nu mai stiu unde) ca atmosfera creeata in jurul mesei dicteaza apetitul: intr-un fel mananci la nunta si in alt fel la pomana. Cat de adevarat!

-Cerealele cu gluten nu se introduc mai devreme de 6 luni, galbenusul de ou si ficatul dupa 8 luni, iar laptele de vaca si albusul dupa un an (sunt alergene).

-Supa de la pranz a ramas numai cu numele, caci nu se mai da ca odinioara strecurata si pusa in biberon. Se incearca de la inceput pasarea legumelor si diluarea lor cu zeama in care au fiert pana se ajunge la consistenta dorita. La inceput vor avea consistenta unei smantani lichide, iar ulterior se vor da sub forma de piure. Cel mai agreate la inceputul diversificarii sunt radacinoasele (morcov, patrunjel,telina,pastarnac), dovlecelul, fasolea verde, ardeiul, ceapa (se fierbe si se scoate inainte de pasare pentru ca da gaze). Cartoful fermenteaza, iar rosia este acida asa ca e bine sa se introduca dupa 8, respectiv 10 luni. Mai mult, brocoli si conopida dau si ele gaze, asa ca se asteapta tot pana la 8 luni si se dau in cantitati mici: 2-3 buchetele la portie. Mazarea, fasolea boabe, lintea si varza sunt legume greu de digerat, asa ca ofera-i-le dupa 3 ani.

-Grasimile. Uleiul vegetal (cel mai bun este cel de masline) se introduce dupa 7 luni in piureul de legume. Este foarte important ca cel mic sa aiba in alimentatie si grasimi nesaturate, cu rol important in dezvoltarea creierului sau. Este de ajuns o lingurita la 150 de grame de mancare. Puteti folosi si unt (eu am folosit unt fara sare de la Covalact), o jumatate de lingurita la aceeasi cantitate de hrana. Smantana este si ea buna, insa in cantitati mici (2-3 lingurite la o masa) deoarece este foarte grasa.

-Carnea (cea mai indicata este de pui, curcan si vita) se ofera dupa 7 luni, in piureul de legume. Urmeaza apoi galbenusul fiert (mai intai se da un sfert, apoi o jumatate, trei sferturi si intr-un final galbenusul intreg) si ficatelul de pui (se introduce tot treptat, nu mai mult de jumatate de ficatel la o masa). Atat galbenusul, cat si ficatelul si carnea de vita se dau o singura data pe saptamana. In rest se ofera carne de pui sau curcan (ideala este cea de curcan, caci nu are atatia hormoni ca cea de pui din comert).

-Pestele se poate da de la 8 luni, insa doar file si doar peste alb (nu somon, nu conserve).

In principiu, dupa varsta de 6 luni, copilul va avea 5 mese principale. Fructele amestecate cu branzica facuta in casa se dau la ora 10, legumele cu carne, ou sau ficatel la 14, iar lactatele (iaurtul sau branzica) in combinatie cu cereale sau alte fructe la ora 18. In rest, copilul mai are o masa de lapte (de mama sau praf) dimineata, cand se trezeste si una seara, inainte de culcare, ultima fiind imbogatita cu cereale.

Cum am aplicat eu aceasta polologhie la Vlad, intr-un post viitor!

About Alina