Diversificare: Alimentele de la A la Z pe varste (partea I)


Revista “Mamica de azi” a publicat in numarul din februarie 2011 o lista exhaustiva de alimente ce pot fi oferite copiilor intre 4 luni si 4 ani. Recunosc ca este un fel de biblie, caci nu am intalnit nicaieri intr-un singur loc atatea informatii despre alimentele introduse odata cu diversificarea alimentatiei bebeluslui. Sper sa va fie si voua de folos si sa o consultati de fiecare data cand aveti o dilema in legatura cu un aliment pe care bebe nu l-a incercat inca. Pentru a o face mai usor de parcurs, am structurat-o in 3 parti.

Alimentele de la A la F

Afine. De la 4-5 luni. Au vitamina C si betacaroten. Ca sa eviti riscul de inec oferiti-i-le pasate sau sub forma de suc. Pot fi folosite pe post de antidiareice.

Alune. De la 2 ani. Sunt foarte alergene si exista riscul inecarii. Amana introducerea lor intrucat alergiile provocate sunt greu de tratat la aceasta varsta.

Arahide. De la 2 ani. Sunt foarte alergene, iar efectele foarte grave: soc anafilactic, criza de astm, edeme, urticarie si dermatite.

Ananas. De la 1 an. E un fruct foarte acid , care va irita mucoasa stomacului, chiar si numai sub forma de suc.

Anason. De la 3 luni. Il regasesti in ceaiurile calmante pentru colicile bebelusilor.

Andive. De la 4 luni. In prima etapa se recomanda sucul proaspat stors, care e remineralizant si imunostimulator. Contine vitamina C si selenium. Previn tulburarile de crestere si intaresc sistemul osos.

Anghinare. De la 6 luni. Foloseste-o fiarta, in supite de legume. E o sursa sigura de carbohidrati, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, dar si de vitamine din complexul B.

Apa minerala. Dupa 3 ani. Ne referim la apa carbogazoasa. Atat cele plate, cat si cele carbogazoase contin minerale.

Ardei. De la 4 luni. Fiert in supe ori piureuri, apoi pasat cu blenderul. In piureuri pot sa-l introduci copt, are gust mult mai dulce ceea ce-l face mult mai usor de acceptat.

Avocado. De la 4-5 luni. Este bogat in grasimi bune (dezvoltarea creierului, inima si vase de sange). Marunteste-l cu blenderul si conbina-l cu alte fructe, legume si cereale.

Banane. De la 4 luni. Alege fructele bine coapte si paseaza-le pana se face totul spuma. Ofera-i banana simpla sau in combinatie cu branza calcica facuta in casa la masa de dimineata.

Branza de burduf. Dupa 1 an. Branzeturile cu mucegai, cele nepasteurizate, branza feta si branza de burduf sunt alergene. In plus, cea de burduf, are continutul de sare foarte mare.

Branza dulce. De la 7 luni. Cea mai buna e facuta in casa, pe care o poti adauga in piureuri de legume (1-3 lingurite).

Branza telemea. De la 1 an si numai dupa ce ai desarat-o. Mai bine ar fi sa incepi cu cas de vaca sau cauta telemea din lapte pasteurizat.

Branza topita. Dupa 1 an. Este un element cu valoare nutritive scazuta, nepotrivit nu numai copiiilor, ci si femeilor care alapteaza sau sunt la menopauza. Contine multe grasimi saturate de origine animala.

Brocoli. De la 8 luni.In cantitati mici, fiert si pasat, alaturi de alte legume. In cantitati mari provoaca gaze.

Cacao. Dupa 1 an si jumatate. Este un excitant al sistemului nervos, deci agita copilul. Mai intai dizolva-i jumatate de lingurita intr-o cescuta cu lapte, apoi (dupa 3 ani) o poti folosi la prajiturile de casa.

Caise. De la 4 luni. Fara coaja si in prima etapa doar sucul proaspat stors (1-2 lingurite) Pulpa se introduce mai apoi, de la 6 luni, in budinci de branza. Compotul este indicat de la 7 luni.

Cartof. De la 6 luni. E o leguma care fermenteaza si da dureri de burtica. Fierbe-i si amesteca-l cu legumele pe care le-a mai mancat. Abia de la 8 luni piure de cartofi cu unt.

Cartof dulce. De la 6 luni. Nu are aceeasi consistenta ca a cartofului alb, e mai degraba un morcov. Ofera-i-l copt sau fiert si pasat, impreuna cu branza sau alte legume ori ca supa crema.

Castravete. Dupa 10 luni. Inlatura-i coaja si ofera-i-l mai intai sub forma de suc proaspat stors. Continutul mare de apa ajuta la hidratare.

Cas. De la 9 luni. E mai putin recomandat decat branza dulce sau urda, dar mult mai sanatos decat telemeaua. Adaugi o lingurita in piureurile de legume.

Cascaval. De la 1 an. E alergen, prea bogat in grasimi saturate si sare.

Capsune. De la 1 an. Interzise pana la aceasta varsta deoarece contine seminte mici care irita colonul si provoaca diaree sau cel putin reactii alergice cutanate.

Ceapa. De la5 luni. Fiarta mai intai in apa in care pregatesti celelalte legume pentru piure si apoi aruncata.

Ciocolata. Dupa 1 an. Este un aliment energizant, cu valoare nutritive scazuta. Incepe cu ciocolata cu lapte speciala pentru copii si de-abia dupa 3 ani da-i-o pe cea cu alune.

Cirese. De la 10 luni. Asta pentru ca fructele sunt alergene si, in plus, laxative (asemena strugurilor prunelor, perelor). La sugarii cu probleme de constipatie aflati in diversificare, o lingurita de suc proaspat de cirese poate fi de ajutor.

Ciuperci. Dupa 1 an. Sunt alergene si foarte greu digerabile. Se servesc fierte bine in soteuri, maruntite, nu pasate.

Conopida. De la 8 luni. Bine fiarta, pasata si introdusa in piureurile de legume. Doua buchetele sunt suficiente, in cantitati mari provoaca gaze.

Creveti. Dupa 2 ani. Toate fructele de mare (crab, scoici etc), dar si carnea de peste trebuie introduse cat mai tarziu si cu moderatie fiind alergene. In plus, anumiti pesti contin foarte mult mercur (tonul).

Curcan. De la 7 luni. Impreuna cu puiul si vita, curcanul e potrivit pentru prima etapa a diversificarii, bine fiert, pasat si combinat cu piureurile de legume.

Curmale. Dupa 1 an. Contin zahar in cantitate foarte mare (70%) proteine vegetale (5%), saruri si vitamine. Sunt hranitoare si usor de dugerat, proaspete sau uscate.

Dovleac. De la 6 luni. Cel mai indicat este copt la cuptor 50 de minute, pasat, simplu sau amestecat cu alte fructe.

Dovlecel. De la 5 luni. Face parte din lista primelor alimente pentru supita. Ofera-i-l bine fiert, pasat si chiar in piureuri de legume.

Fasole boabe. Dupa 3 ani. Este o legume greu de digerat, care-i poate provoca micutului disconfort gastric.

Fasole verde. De la 4 luni. Fierbe-o bine in cateva ape si ofera-i-o in ciorbite de legume strecurate. Daca ii provoaca gaze, renunta si incearca dupa cateva saptamani.

Faina. Dupa 1 an cea de grau. Contine mult gluten, o componenta a graului ce provoaca alergii pe mucoasa digestiva, astfel incat sub 8 luni se recomanda faina de orez sau cea de porumb, iar abia dupa 8 luni cea de grau. Introdus prea devreme, glutenul poate duce la un sindrom celiachiform manifestat prin scaune diareice permanente cu malabsorbtie si fara crestere ponderala.

Ficat de pui. De la 7 luni. Este o importanta sursa de fier, multe vitamine si saruri minerale. Ofera-i-l fiert bine si pasat si creste cantitatea treptat. Asociaza-l cu piureul de cartofi ca sa-l accepte mai usor.

Ficat de porc. Dupa 3 ani. E mult prea greu de digerat pentru un stomac nedezvoltat pe deplin.

Fistic. De la 2 ani. Semintele sunt foarte alergene si in plus exista riscul inecarii. Amana introducerea lor fiindca alergiile sunt greu de tratat la aceasta varsta.

Fragi. Dupa 1 an. Aceste fructe sunt interzise pana la aceasta varsta deoarece contin seminte mici care irita colonul si provoaca diaree.

Citeste si:

Diversificare: Alimentele de la A la Z pe varste (partea a II-a)

Diversificare: Alimentele de la A la Z pe varste (partea a III-a)

About Alina