Cum sa-ti inveti copilul sa-si exprime emotiile intr-un mod pozitiv (partea I)


“La originea tuturor lucrurilor importante este o femeie”, spunea Lamartine. Dar poate cel mai important lucru pentru femeie este misterul transformarii lumii interioare a copilului, a viitorului om. Dragostea  pentru mica faptura care creste sub ochii ei ii provoaca de multe ori neliniste. Fiecare mama ii doreste copilului ei sa creasca si sa se dezvolte armonios, dar in acelasi timp vrea sa se  asigure ca metodele folosite de ea in cresterea si educarea copilului sunt si eficiente.

Un copil nu aduce numai bucurii, de multe ori comportamentul lui o epuizeaza pe mama atat din punct de vedere emotional cat si mental si fizic. Mama nu are o bagheta magica cu ajutorul careia sa-l determine pe copil sa se autocontroleze in diverse situatii. Nu degeaba se spune “educatia e grea si cu rezultate indepartate”! Ea trebuie sa se inarmeze cu multa rabdare, perseverenta, intelepciune si foarte multa iubire!
E mai usor sa dezvolti copilului aptitudini care vor contribui la reducerea comportamentelor negative decat sa incerci sa rezolvi un astfel de comportament in momentul aparitiei. Inzestrandu-ne copiii cu aptitudini relevante, acestia nu vor mai ajunge la comportamente inadecvate si vor evita si aparitia unor probleme de sanatate mentala. Aptitudinile necesare pot fi educate la diferite nivele de complexitate in functie de varsta si capacitatea copilului, dar pentru a se obtine rezultate acest lucru trebuie sa se inceapa la o varsta cat mai frageda.

Copiii invata emotiile de la parinti

Starea psihica a mamei poate influenta starea si comportamentul copilului. O mama nelinistita, tensionata, depresiva sau cu alte prioritati, il face pe copil sa se simta abandonat, fapt ce duce la cresterea anxietatii acestuia. Un astfel de copil plange mai mult, este nelinistit pana la crize de anxietate cand este separat de parinti, devine retras si nesigur in relatii, manifesta furie cand lucrurile nu se intampla asa cum isi doreste.

Studiile au aratat ca de la o varsta frageda bebelusii recunosc si raspund la indiciile emotionale (fericire, surpriza, teama, tristete, dezgust si manie) de pe chipurile celor care-i ingrijesc. Bebelusii imita ceea ce vad si, intr-o oarecare masura, traiesc in mod direct emotiile observate. Astfel, cand vad parintii incruntati, ei simt raceala neplacerii, iar cand ii vad zambitori, cei mici sunt bucurosi. Ei pot fi ajutati sa experimenteze emotii pozitive, responsabilitatea monitorizarii climatului emotional la care sunt expusi copiii revenind in egala masura ambilor parinti. Copiii nu numai ca imita ce vad, dar invata sa simta la fel. Degeaba se cere unui copil sa fie calm, daca parintii sunt intr-o continua stare de agitatie. Copilul invata sa experimenteze starea de calm avandu-i ca model pe parintii sai. Este necesar ca limbajul nonverbal sa aiba acelasi sens cu exprimarea in cuvinte pentru ca bebelusul sa faca asocierea necesara. Altfel, copilul va fi intr-o deruta totala.

Ajuta-ti copilul sa-si constientizeze emotiile

Un copil isi poate controla emotiile, daca e constient de prezenta acestora. Cand fata si corpul unui parinte comunica o emotie, e bine sa-i spuna copilului. Astfel, copilul va invata treptat sa citeasca  si sa experimenteze emotii de tristete, fericire etc. Va fi incurajat sa spuna cum se simte. In comert exista seturi de cartonase care exprima expresii faciale, care pot fi un ajutor in initierea copilului cu emotiile esentiale. Se pot folosi de asemenea desene sau fotografii pentru a identifica diferite expresii si emotii, povesti, pe marginea carora se discuta cum se simt personajele. Cercetarile au dovedit ca povestile prezinta o importanta deosebita pentru initierea emotionala, copiii carora li se citesc avand o activitate mentala mai intensa.

Pe masura ce copilul creste, e important sa i se explice ca pot exista mai multe sentimente simultan, ca te poti mania pe cineva, chiar daca acea persoana este importanta pentru tine si tii la ea, ca este firesc sa ai anumite sentimente, dar nu totdeauna este bine sa se actioneze sub impulsul lor.
Sunt situatii cand un copil devine tensionat, iritat sau se supara pe o anumita persoana din anturaj, cand ceva nu-i convine. Daca nu este ajutat sa-si exprime acele sentimente, sa discute despre ele si sa i se argumenteze lucrurile pe care nu si le poate explica, acestea pot reveni ulterior cu mai mare forta si copilul este incapabil sa le faca fata.
Orice mama isi doreste un copil sensibil fata de nevoile si sentimentele celor din jur, care sa aprecieze efectele actiunilor sale asupra altor oameni, sa evite sa faca lucruri care ii fac pe altii sa sufere, sa fie empatici si sa aiba autocontrol.
Pentru acest lucru copiii trebuie invatati sa intuiasa ce simt ceilalti, sa-si gandeasca actiunile si sa aiba un control asupra impulsurilor.

Niculina Ciuperca, psiholog-consilier familie-cuplu
Cabinet individual de psihologie Bucuresti, Sect.6 Str. Ceahlaul 22, Bl.104, Ap.5
Telefon 0724878966
Puteti gasi sfaturile profesionale ale doamnei psiholog si pe blogul personal: http://ciupercaniculina.blogspot.com/

 

Vrei sa aflii mai multe despre acest subiect? Scrie-mi la alina@povestidemama.ro sau lasa un comentariu mai jos si vei primi sfatul doamnei psiholog.

Citeste si:

Cu ce probleme se confrunta un cuplu cand apare copilul (partea I)

Cu ce probleme se confrunta un cuplu cand apare copilul (partea a-II-a)

About Alina