Cu ce probleme se confrunta un cuplu cand apare copilul (partea I)

Ii urez bun venit in echipa doamnei psiholog Niculina Ciuperca, care ne va ajuta de acum incolo sa facem fata problemelor care apar in viata noastra dupa nasterea unui copil. Depresia post-partum, grijile si anxietatea care apar in timpul cresterii copilului, relatia deficitara cu sotul din cauza lipsei de timp si a oboselii acumulate, gelozia manifestata de un copil la nasterea unui frate mai mic plus multe alte teme vor fi expuse, analizate si comentate pe acest blog de acum incolo. Asa ca asteptam comentariile si intrebarile voastre punctuale, care vor primi raspunsurile doamnei psiholog. Astazi discutam, exact cum spune si titlul acestui post, despre situatiile conflictuale in care se regaseste un cuplu dupa ce se naste copilul.

Specialistii sustin ca  sarcina schimba organismul femeii, dar si relatia cu sotul ei. Copilul transforma casnicia intr-o familie, dar e nevoie de multa intelepciune ca tranzitia sa se faca fara probleme.

Rezolvati-va problemele din cuplu inainte de a decide sa aveti un copil!

Nasterea unui copil are loc de obicei in contextul unei relatii deja stabilite intre soti, cand se simt amandoi pregatiti si cand si-l doresc cu adevarat. Aparitia lui este un miracol pentru ambii parinti, este implinirea barbatului prin femeie, dar si a femeii prin barbat. Insa momentul aducerii lui pe lume trebuie gandit cu o mare responsabilitate. Copilul nu rezolva problemele avute anterior de cei doi parteneri, dimpotriva, le adanceste. De aceea, recomand sa se incerce rezolvarea oricarei probleme care ar duce la escaladarea unor conflicte dupa nasterea copilului. O casnicie nu se salveaza prin aducerea pe lume a unui copil. A face un copil numai ca sa-ti multumesti partenerul sau sa-l scoti din bratele altei femei cand ai aflat ca are o legatura extraconjugala poate adanci criza conjugala.

Situatiile de criza aparute din diferite cauze au consecinte nefaste atat pentru dinamica si structura cuplului, dar si pentru cresterea si dezvoltarea copilului. Evolutia unui copil este armonioasa daca acesta se naste intr-o atmosfera de tandrete familiala, pentru ca stilul de viata al cuplului, configuratia spatiului intim al familiei respective, se va reflecta atat in atitudinea parintilor fata de copil cat si in sfera modelului de educatie al acestora.

Dificultatile care apar dupa nasterea copiilor, mai ales in cazul primului, forteaza casnicia pana la punctul de rupere. Un risc major prezinta casniciile in care sotul nu se simte pregatit sa fie tata, de aceea aducerea pe lume a unui copil trebuie hotarata de comun acord. Exista situatii cand, desi aducerea pe lume a unui copil a fost hotararea celor doi, poate aparea fuga paterna la anuntarea sarcinii sau la nastere. E nevoie de mult mai multa educatie a tinerilor ce pornesc in marea aventura a vietii si, deocamdata, la noi inca nu se constientizeaza rolul consilierii premaritale. Sustin cu tarie ca  o vizita la terapeut sau consilier in momente importante ale cuplurilor: inainte de a spune ,,Da” (consiliere premaritala), cand se hotarasc sa aiba un copil, in etapa cu copii mici, apoi cu copii adolescenti etc, ar preintampina multe probleme.

Sursa unor conflicte: pierderea interesului sexual

Maternitatea, calitatea de a fi mama, este una din dimensiunile fundamentale ale femeii din toate timpurile. Ar fi pacat sa aduca femeilor mai multa suferinta decat implinire! In aceasta etapa a vietii ei, femeia asteapta multa iubire, intelegere si suport din partea partenerului, dar si din partea celor apropiati, preocuparea ei principala fiind legata de sanatatea copilului.
Sursa unor conflicte dintre soti dateaza din perioada avansata a sarcinii, cand are loc o pierdere a interesului sexual la ambii soti, mai mult la sotie (legat de nivelul de progesteron si estrogen care creste). Anumite cupluri semnaleaza disconfortul si oboseala fizica a femeii, un anumit grad de anxietate al acesteia, un sentiment de neputinta fizica, dar si psihologica.
Odata cu nasterea unui copil, femeia devine mama, uitand de multe ori de nevoile ei, dar si de statutul de sotie. Se intampla ca sotul sa simta ca nu mai e in centrul universului sau si sa incerce intr-un fel sau altul sa atraga atentia spre el. Schimbarile in apetitul sexual din timpul sarcinii pot continua si dupa nasterea copilului. Pentru a evita aparitia unor probleme in cuplu, e nevoie ca ambii parteneri sa faca eforturi suplimentare pentru a-si recapata rolurile de sot-sotie intr-un timp cat mai scurt.

Comunicarea, cheia pentru gasirea solutiilor

Comunicarea este foarte importanta in aceasta perioada. Sotului trebuie sa i se explice (pentru ca mai sunt si unii care nu inteleg si femeile au impresia ca ei le citesc gandurile sau stiu totul, dar s-a dovedit ca nu-i asa!) ca dupa travaliu femeile suporta dureri si disconfort, precum si faptul ca o crestere suplimentara a nivelului hormonului prolactina poate diminua dorinta sexuala. Apoi este foarte important sa se inteleaga faptul ca ambii parinti au responsabilitate fata de bebelus, iar daca sunt lasate mamei toate responsabilitatile vizavi de copil, la un moment dat se ajunge la epuizarea acesteia.

Orice comentarii critice la adresa sotiei fac mult rau. Sunt soti care-si critica sotia ca este total implicata in cresterea copilului, neglijandu-l pe el, lucru care-l infurie si-l face sa se simta respins, dar si soti care se infurie ca femeia nu face din bebelus preocuparea ei principala, uitand ca si ei au responsabilitati in cresterea lui.
Impartirea treburilor casnice, stabilirea unui echilibru al responsabilitatilor celor doi, crearea unui climat afectiv care sa satisfaca ambii parteneri, ascultare si intelegere  reciproca, respect fata de sine, dar si fata de celalalt, gasirea unor solutii comune la problemele care-i preocupa, toate acestea pot sta la baza unei constructii solide, in care nemultumirile, frustrarile, conflictele nu-si au locul.

Afla mai multe aici: Cu ce probleme se confrunta un cuplu cand apare copilul (partea a-II-a)

Niculina Ciuperca, psiholog-consilier familie-cuplu
Cabinet individual de psihologie: Bucuresti, Sect.6, Str. Ceahlaul 22, Bl.104, Ap.5.
Puteti gasi sfaturile profesionale ale doamnei psiholog si pe blogul personal: http://ciupercaniculina.blogspot.com/

Te confrunti cu dileme dupa nasterea copilului? Scrie-mi la alina@povestidemama.ro sau lasa un comentariu mai jos si vei primi sfatul doamnei psiholog.

 

About Alina