Cu ce probleme se confrunta un cuplu cand apare copilul (partea a-II-a)

Citeste si Cu ce probleme se confrunta un cuplu cand apare copilul (partea I)

Odata cu aparitia unui nou membru al familiei, responsabilitatile sotilor se inmultesc. Diferentele barbat-femeie fac relatia maritala conflictuala pana in momentul in care cei doi recunosc deosebirile veritabile si firesti dintre ei si incep sa se accepte mai bine. O sotie care nu intelege diferentele dintre ea si partener ajunge la concluzii gresite, interpretand nerealist intentiile sotului, considerandu-l dezinteresat, neglijent, cu tendinta de a controla tot sau cu alte prioritati personale. Pentru a nu se ajunge la conflicte, recomand o mai mare intelegere si toleranta de ambele parti, intelegerea reactiei chimice a certurilor (barbatii sunt mai predispusi sa inregistreze stimulari ale Sistemului Nervos Autonom ca reactie la stres in general si ca reactie la conflictul conjugal, in particular. Cei intersati sunt rugati sa intre pe pagina mea de consiliere familiala si de cuplu, unde vor gasi tehnici de reglare a climatului conjugal si alte informatii).

O mama care nu e ajutata in primele luni dupa ce a adus pe lume un copil poate ajunge intr-un grad de oboseala avansat astfel incat in loc sa se bucure de maternitate, sa descopere ce-i aduce nou aceasta, sa o considere un infern. Exista tati carora serviciul le permite sa se ocupe  si de copiii lor si atunci e minunat pentru ca descopera bucurii imense, pe care ar fi regretabil sa le piarda. Din pacate exista si tati care nu stiu sau nu indraznesc sa faca acest lucru. Acestia ar trebui invatati sa o faca, sa fie ajutati sa vada in  meseria de parinte cea mai frumoasa meserie din lume, care nu te dezamageste daca o faci cum trebuie.

O alta sursa de stres si conflicte intre proaspetii parinti este perioada colicilor sau a plansului excesiv si indelungat, cand, cu toate eforturile depuse, le este foarte greu sa-l linisteasca pe bebelus. In aceasta problema, informatiile din punct de vedere medical apartin pediatrului. Ca psiholog mentionez doar faptul ca aceasta perioada poate provoca conflicte ce pot scapa de sub control daca nu e tratata cu intelepciune. Sunt situatii cand mama se autoinvinovateste sau este invinuita de partener, uneori ambii parteneri se simt neajutorati si incompetenti, intimitatea dintre ei este perturbata. Studiile au dovedit (printre care si ale cercetatorului Ronald Barr si ale asociatei sale Megan Gunnar, care a studiat colicile in ultimii 15 ani) ca 95% din plansul copiilor in aceasta perioada nu este legat neaparat de afectiuni medicale sau de modul in care sunt ingrijiti, ci este provocat de colici, care, in mare parte au ramas neexplicate. Cum 85% din colici trec in primele 3 luni, parintilor nu le ramane decat sa se ocupe de copil cu rabdare, calm,  sa asculte sfaturile pediatrului, sa nu se invinovateasca, sa se sprijine reciproc, pentru binele copilului si al lor, caci nu sunt pe pozitia de adversari, ci au impreuna acelasi obiectiv.

Consecinte serioase asupra relatiei poate avea si aducerea copilului in patul conjugal. Este preferabil sa fie consolat (numai daca este neaparata nevoie) in patutul lui, pentru ca altfel se dezvolta un tipar de aducere a copilului in patul adultilor indiferent de nevoile acestuia.

Cercetatorul in probleme infantile Daniel N.Stern sustine ca vocea mamei este un instrument important pentru bebelus, cu ajutorul careia se creeaza “armonizarea emotionala”. Bebelusul tinut pe partea stanga se armonizeaza cu bataile inimii mamei si va fi mai calm, ar putea creste mai mult in greutate si va avea o anxietate scazuta.Vorbindu-i pe un glas cantat, subtire, la urechea stanga se stimuleaza receptivitatea verbala si mai ales emotionala a emisferei cerebrale drepte. Daca cei doi parinti il privesc lung si cu rabdare, se creeaza o comuniune emotionala intre ei. Atingerile si  mangaierile au un rol benefic pentru copil.

Nu-i usor sa fii parinte! Dar se poate invata daca va doriti cu adevarat. De felul cum e gandit fiecare pas, copilul ajuta la consolidarea sau destabilizarea casniciei.

Niculina Ciuperca, psiholog-consilier familie-cuplu
Cabinet individual de psihologie Bucuresti, Sect.6 Str. Ceahlaul 22, Bl.104, Ap.5
Telefon 0724878966
Puteti gasi sfaturile profesionale ale doamnei psiholog si pe blogul personal: http://ciupercaniculina.blogspot.com/


Te confrunti cu dileme dupa nasterea copilului? Scrie-mi la alina@povestidemama.ro sau lasa un comentariu mai jos si vei primi sfatul doamnei psiholog.

About Alina