Colectia “Romani celebri”, o achizitie valoroasa pentru orice scolar

Romani-celebri-editura-Gama

Biografiile oamenilor celebri, care au marcat viata culturala sau istoria omenirii, sunt intotdeauna o sursa de inspiratie pentru oamenii de rand, care aspira si ei in secret la maretie, insa nu vor ajunge niciodata sa o cunoasca. Pentru acestia, este suficient sa traiasca prin prisma vietilor celor cu adevarat importanti si sa-si umple sufletul cu realizarile lor. Si, cine stie, poate unul dintre un milion, sa ajunga sa creada atat de mult in steaua lui norocoasa incat sa aiba curajul nu numai sa viseze, ci si sa treaca la fapte si sa ramana in memoria colectiva pentru eternitate, asa cum au facut Mihai Eminescu, Ion Creanga, George Enescu, Constantin Brancusi, Nicolae Grigorescu, Carol I al Romaniei, Mircea cel Batran, Stefan cel Mare, Mihai Viteazul si Alexandru Ioan Cuza.

Vietile acestora si, mai ales, realizarile, pentru care vor fi mereu tinuti minte si dati ca exemplu, constituie subiectul unei noi colectii a editurii Gama, intitulate “Romani celebri”. Cele 10 volume sunt clasificate in doua categorii: Cultura (din care fac parte Mihai Eminescu, Ion Creanga, George Enescu, Constantin Brancusi, Nicolae Grigorescu) si Istorie (care ii include pe Carol I al Romaniei, Mircea cel Batran, Stefan cel Mare, Mihai Viteazul si Alexandru Ioan Cuza). Cu ajutorul acestor carti, sunt sigura ca scolarii vor ajunge sa indrageasca operele personalitatilor marcante ale culturii romane si sa inteleaga viata marilor conducatori din istoria Romaniei deoarece totul este povestit pe intelesul copiilor, intr-o maniera simpla si atragatoare.

Desi colectia “Romani celebri” se adreseaza copiilor intre 7 si 12 ani, Vlad si Radu (3,5 ani si 5,5 ani) ma pun de doua luni incoace sa le citesc aceste carti. Sunt scrise atat de interest si concis, caci nu ai cum sa nu retii atatea informatii pretioase, care hranesc atat mintea, cat si sufletul. Recomand cu mare caldura aceste carti tuturor parintilor si cadrelor didactice, nu ai cum sa nu le savurezi si apoi sa contempli la destinul maret si, pe alocuri tragic, al acestor mari romani. Dintre toti, cel mai mult, m-a inspirat biografia lui Constantin Brancusi, care inca de la 7 ani a inceput sa fuga constant de acasa pentru a-si depasi conditia. Iar cand i s-a spulberat planul de a strange bani pentru a ajunge la Paris, unde voia sa-si continuie studiile, s-a hotarat sa plece pe jos pana in capital Frantei. Asta da perseverenta in realizarea marelui sau vis!

Fiecare pachet – Cultura sau Istorie – din colectia „Romani celebri”, publicata de editura Gama, contine 5 volume si costa 59 de lei, insa cartile pot fi cumparate si separat, la 13,9 lei.

Acestea au aparut din dorinţa de a-i familiariza pe scolari, prin intermediul unor texte captivante, cu marii romani despre care vor ajunge sa invete la scoala. Informaţiile biografice anoste sunt structurate sub forma unor povesti emotionanate si cuceritoare, cu personaje surprinse in aventura lor spre celebritate, de-a lungul intregii vieti. Pe mine, una, m-au fascinat toate si regret enorm ca nu le-am avut la dispozitie cand eram in scoala si trebuie sa invat despre aceste personalitati. Cu siguranta, copiii nostri sunt niste norocosi ca au la indemana atatea resurse interesante, care fac invatarea sa devina o joaca de copil.

Pachetul Istorie („Romani celebri”)

pachet_istorie_romani_celebri

Acesta contine 5 volume despre viata marilor conducatori din istoria Romaniei, povestite pe intelesul copiilor: Mircea cel Batran, Stefan cel Mare, Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza si Carol I al Romaniei. Le voi detalia pe fiecare, pentru a vedea ce ratati daca nu le achizitionati.

  1. Cunoaste-l pe…Mircea cel Batran

cunoaste-l-pe…mircea-cel-batran_1_fullsize

In timpul domniei acestuia, Tara Romaneasca a ajuns sa se intinda pe cea mai mare suprafata din toate timpurile. Acest volum le dezvaluie copiilor cum a reusit Mircea cel Batran sa impiedice extinderea Imperiului Otoman spre centrul Europei si de ce voievodul a ramas in istorie drept „cel mai viteaz si mai ager” dintre principii acelor vremuri.

  1. Cunoaste-l pe…Stefan cel Mare

cunoaste-l-pe…stefan-cel-mare_1_fullsize

Cei aproape 50 de ani sub conducerea lui Stefan cel Mare au constituit pentru Moldova o perioada de glorie si bogatie, in care tara a fost condusa cu intelepciune si curaj. Cartea prezinta povestea uimitoare a „principelelui si razboinicului cel mai vestit” din acele timpuri.

  1. Cunoaste-l pe…Mihai Viteazul

cunoaste-l-pe…mihai-viteazul_1_fullsize

Volumul detaliaza scurta si dificila domnie a lui Mihai Viteazul, primul domnitor care a reusit sa uneasca, chiar daca pentru o perioada scurta, cele trei tari romane: Tara Romaneasca, Moldova si Transilvania. Un voievod ambitios si bun diplomat, Mihai Viteazul a demonstrat tuturor ca niciun vis nu este imposibil de indeplinit, chiar daca pare de neatins.

  1. Cunoaste-l pe…Alexandru Ioan Cuza

cunoaste-l-pe…alexandru-ioan-cuza_1_fullsize

Principele Alexandru Ioan Cuza este cel care a reusit unirea Moldovei si a Tarii Romanesti, ajunsa un ideal de secole. Acestvolum prezinta scurta si agitata domnie a celui care a ramas in memoria colectiva nu doar ca realizatorul „Unirii Mici”, ci si ca un domnitor corect si bun, care a avut mereu in vizor doar binele patriei sale.

  1. Cunoaste-l pe…Carol I al Romaniei

cunoaste-l-pecarol-i-al-româniei_1_fullsize

Cartea dezvaluie povestea fantastica a printului german Karl de Hohenzollern-Sigmaringen, cel care a devenit Carol I, primul rege al romanilor. Fidel tarii adoptive, unde s-a considerat mereu „acasa”, Carol I a condus Romania cu fermitate si a reusit sa-i aduca independenta mult-dorita. Ba mai mult, in timpul domniei sale, cea mai lunga din istoria noastra, tara noastra a devenit unul dintre cele mai prospere si moderne ale Europei.

Pachetul Cultura („Romani celebri”)

pachet_cultura_romani_celebri

Acesta contine si el tot 5 volume despre marile personalitati ale culturii noastre: Ion Creanga, Nicolae Grigorescu, Mihai Eminescu, Constantin Brancusi si George Enescu. Preturile sunt aceleasi: toate cartile sunt 59 de lei, iar separat se vand la 13, 9 lei.

  1. Cunoaste-l pe…Ion Creanga

cunoaste-l-peion-creanga_1_fullsize

Cartea prezinta scolarilor povestea plina de aventuri a baietelului „vesel ca vremea cea buna si sturlubatic si copilaros ca vantul”, care a ajuns unul dintre cei mai buni profesori ai vremurilor sale si cel mai valoros povestitor din literatura romana: Ion Creanga, autorul nemuritoarelor “Amintiri din copilarie”.

  1. Cunoaste-l pe…Nicolae Grigorescu

cunoaste-l-penicolae-grigorescu_1_fullsize

Nicolae Grigorescu este unul dintre cei mai buni pictori romani ai tuturor timpurilor, iar aceast volum prezinta povestea incredibila a copilului sarac dintr-o mahala, care a ajuns, la maturitate, sa picteze alaturi de impresionisti celebri la Barbizon si sa-si prezinte lucrarile in cele mai mari expozitii ale lumii.

  1. Cunoaste-l pe…Mihai Eminescu

cunoaste-l-pemihai-eminescu_1_fullsize

Cartea urmareste viata lui Mihai Eminescu, de la copilaria idilica petrecuta la Ipotesti, pana la ultimii ani impovarati de boala. Din ea, nu lipsesc aventurile “Luceafarului poeziei romanesti” alaturi de trupele de teatru ambulant, iubirea mistuitoare pentru Veronica Micle si prietenia cu Ion Creanga. Sunt texte emotionante, despre destinul celui mai important poet din literatura romana.

  1. Cunoaste-l pe…Constantin Brancusi

cunoaste-l-peconstantin-brancusi_1_fullsize

Biografia lui Constantin Brancusi, unul dintre cei mai faimosi sculptori moderni ai lumii, este o sursa de inspiratie pentru fiecare copil. Dintr-un baiat de tarani din Hobita, care adormea vara privind cerul instelat, Brancusi a ajuns peste ani sa locuiasca in capitala Frantei si sa creeze opere de o valoare inestimabila. Povestea lui extraordinara este un exemplu al puterii dorintei de a-ti implini visele.

10. Cunoaste-l pe…George Enescu

cunoaste-l-pegeorge-enescu_1_fullsize

George Enescu este considerat cel mai bun compozitor roman si unul dintre cei mai talentati violonisti din intreaga lume. Povestea lui este si ea extrem de impresionanta si are la baza dragostea lui pentru muzica, talentul urias si daruirea totala.

Sunt sigura ca, desi pretul intregii colectii “Romani celebri”, de la editura Gama, nu este mic, defalcat pe volume este chiar foarte accesibil. Cartile au 22 de pagini si un format de 22 x 22 cm, insa sunt pline de lecturi atragatoare si valoroase pentru scolari. Stiu ce cadouri voi oferi copiilor cu care ma voi intersecta de acum incolo!

 

 

 

 

About Alina