Ce mananca un copil cu alergie la lactate si dermatita atopica

Pai, de toate, in afara de lactate si, bineinteles, de alergene si alimentele interzise varstei (el are un an si jumatate): miere, ciuperci, vinete, varza, fructe de padure… Nu mai zic de mezeluri, junk food, dulciuri din comert, sucuri, de care sper sa se atinga cat mai aproape de varsta majoratului :)))).

Cu toate acestea, in fiecare dimineata am urmatoarea dilema: ce-i dau lui Vlad sa manance astazi? Asta pentru ca, de la 6 luni, de cand am inceput diversificarea, pana la 1 an si trei luni, cand i-am descoperit alergia la lactate, patru din cele cinci mese ale lui erau pe baza de… lactate! Asa ca, in momentul in care am ramas doar cu doua mese de lapte praf special pentru copiii cu problema lui, au inceput framantarile existentiale pentru celelalte doua mese, unde iaurtul si branzica tronau la loc de cinste. Cu ce le inlocuiesc? Va povestisem mai demult ca am fost la un medic nutritionist, Doru Negru, de la Sanador, insa am plecat de la el nelamurita. Prin urmare, am fost nevoita sa-mi pun imaginatia la contributie.

Consideratii generale:

Regula generala in alimentatia lui Vlad e diversitatea, bazata pe legume, fructe, carne, oua, cereale si peste. In rest, nu prea exista reguli.

Nu are un program strict de masa, caci totul depinde de apetitul lui de noapte si ora la care se trezeste. Am fost sfatuita de nenumarate ori, ba de pediatri, ba de parinti sa-i fac un program fix de masa si de somn, insa toate incercarile mele s-au soldat cu esec, Vlad dandu-mi cea mai valoroasa lectie: “Eu sunt seful pe domeniul acesta!” Altfel se lasa cu tipete si plansete de ambele tabere, cu nemancat, cu nedormit si cu mancare facuta cu dragoste pe canicula aruncata la gunoi. Stiu ca, in teorie, copiii au nevoie de un program, caci imprevizibilul ii sperie, dar pe Vlad il sperie mai mult o lingurita sau un biberon pline cu ceva ce nu a comandat in momentul respectiv.

Vlad mananca alimente cumparate de la piata si din supermarket. Nu sunt nici bio, nici eco, nici neaparat romanesti. La un moment dat incepusem sa ma invinovatesc ca nu depun mai mult efort si nu investesc mai multi bani sa-i caut mancare netratata, din surse cunoscute, insa m-am calmat destul de repede. In afara de ocazionalul pui de tara de la tataie, Vlad consuma produse din comert, la fel ca noi.

Ma consolez cu gandul ca macar i le prepar sanatos (fierte, la cuptor, la steamer sau pe gratar) si le combin cat de cat dupa recomandarile nutritionistilor.

Nu-l umflu cu fainoase, mai ales cu cele cu gluten. Mananca ocazional paine si atunci este integrala, facuta in casa. Biscuiti simpli sau covrigei ii dau din an in Paste, de obicei cand suntem pe drumuri. La fel si pufuleti, pe care ii adora de altfel si-mi face mare scandal cand ii vede pe alti copii ca-i consuma intr-o veselie. Asa ca il las sa-i devoreze fara nicio remuscare ca nu au nimic nutritiv in ei sau ca sunt plini de sare. Dupa ce ca nu are voie o gramada de lucruri din cauza alergiei lui si a dermatitei atopice ar fi culmea sa-i mai interzic si micile lui placeri, cred ca s-ar frustra rau de tot. Insa, acasa, cand vreau sa-l tin ocupat cu ceva pana la ora mesei, pe post de snack, ii pun intr-un castronel o mana de fulgi de porumb si rontaie la ei o zi intreaga.

Fructele le consuma intre mese, nu dupa masa, sa nu-i fermenteze mancarea si sa-i ingreuneze digestia.

Nu mananca dulciuri, nici din comert, nici facute in casa. De fiecare data cand i-am dat chec sau pandispan a luat cateva guri si apoi l-a scuipat. O singura data cred ca a terminat si el o felie. Singurele pe care le mananca si au zahar in ele sunt clatitele sau dulceata, pe care am inceput sa i le dau de vreo doua saptamani incoace. Mai mult ii place lamaia, grepfruitul sau ceapa :).

Nu-i umflu stomacul cu ceaiuri sau sucuri (nici macar facute in casa). Este mult mai sanatos sa-i dau apa si fructe intregi.

Si acum concret…

Prima masa a zilei

Vlad isi bea laptele de dimineata la ora 4, la 5, la 6, la 7, la 8 sau la 9, daca s-a culcat foarte tarziu in seara precedenta. Automat, toate celelalte mese se decaleaza, iar micul dejun e pe la 12.00-13.00, pranzul la 16.00-17.00, iar mancarea de dupa-amiaza la ora 20.00 sau 21.00. Avand in vedere alergia lui, el consuma Aptamil Pepti, de la Milupa, un lapte cu proteinele extensiv hidrolizate, adica sparte in bucati foarte mici, astfel incat organismul lui nu le recunoaste ca fiind alergene.

Micul dejun si masa de dupa-amiaza:

In mod normal, copiii mananca la greu iaurturi si branza la aceste mese, lucruri pe care le iei  direct din magazin, le depozitezi in frigider si apoi i le dai copilului, fara vreo preparare termica. Acest lucru e ideal, mai ales in zilele acestea caniculare, insa eu vreau sa ma plang un pic la acest capitol si sa spun ca-mi storc creierii din cauza retetei si tricoul din cauza caldurii din bucatarie, caci trebuie de fiecare data sa deschid aragazul, cuptorul sau steamerul. La masa de fructe nu sunt nevoita sa transform casa in sauna, caci le bag la blender, cu niste cereale integrale, dar cateodata mananca fructele intre mese, asa ca atunci trec iar la cratita sa suplinesc masa respectiva cu legume/cereale/oua.

Sa revenim. Cele doua mese, micul dejun si cea de dupa-amiaza, pot consta in fructe, legume, oua sau cereale. Sau combinatii intre acestea. Exemple:

- Un ou ochi romanesc (spart si fiert in apa clocotita in care adaugi un strop de otet, ca sa nu ti se imprastie albusul prin toata cratita) cu legume fierte: morcov, cartof, fasole verde, telina sau crude: rosie, ardei, castravete, ceapa verde. Mai combin oul cu orez, paste sau cu (nu radeti!) banana sau avocado. Sau i-l dau simplu, doar cu putina paine facuta in casa.

- Orez cu legume, cu banana si mar sau, dupa cum va povesteam anterior, cu ou.

- Paste cu legume sau cu oua.

Exemplul 1: Intr-o craticioara pun ceapa, morcovi, telina si ardei, toate tocate foarte marunt si le inabusesc in putina apa cu ulei si sare. La final, adaug o lingurita de pasta de tomate si verdeata. Iese un sos excelent pentru paste.

Exemplul 2: Amestec pastele fierte si scruse de apa cu un ou crud, cu putin ulei de masline, usturoi si verdeata si le bag 15 minute la cuptor.

- Legume fierte intr-o craticioara sau la steamer, cu sare si ulei de masline sau crude (salata de vara cu paine). Cand nu e prea cald afara, i le fac si la cuptor.

Exemplul 1: Chiftelute din dovlecel. Rad dovlecelul si il amestec cu un ou, verdeata, ceapa, usturoi si putin pesmet si apoi il introduc la cuptor, intr-o tava, pe care pun hartie de copt. Nu se lipesc si speli si tava mai usor.

Exemplul 2. Legume la cuptor (cartofi, morcovi, ceapa si usturoi), taiate mai mari, sa le poata tine in mana, unse cu ulei si amestecate cu verdeata si putina sare, pe o tava de cuptor, acoperita tot cu hartie de copt.

- Fructe. I le dau mereu intregi sa le molfaie el, dar daca n-are chef sa le duca singur la gura si doar le storcoseste prin farfurie murdarindu-se din cap pana in picioare, atunci i le bag la blender cu niste cereale integrale (nu dintr-acelea pentru bebelusi, pe care le-am abandonat de la un an de zile, ci dintr-acelea de le punem noi in iaurt), fulgi de porumb sau, din cand in cand, biscuiti Petit Beurre.

Pranzul

Este cel mai usor de preparat, caci atunci ii fac clasica ciorbica de carne cu legume, o mancarica de legume (de dovlecei, de rosii, de cartofi, de spanac etc) sau ficatel de pui cu piure de cartofi. Saptamanal incerc sa-i dau si peste (pastrav, salau si, mai nou, somon) ori cu legume, ori cu mamaliguta.

Condimente

Am vorbit cu medicul lui alergolog si mi-a spus ca, in principiu, pot sa-i condimentez mancarea cu orice vreau eu, atat timp cat nu e iute (piper, boia, ghimbir) si nu contine conservanti, E-uri nocive de genul glutamatului de sodiu si alte nenorociri. Adica ii pot da balaria uscata sau cruda, aruncata in mancare. Precizez ca Vlad mananca intr-o zi mai mult patrunjel decat paine, asa de mult il folosesc in mancaruri si salate. Cateodata imi ia eu legatura de verdeata din mana, isi rupe frunze din ea si le molfaie. Apoi o foloseste pe post de matura, spre crizarea mea :).

Acreala

Pana acum ii acream ciorbica cu zeama de lamaie, direct in farfurie, inainte de a o servi, dar de vreo doua saptamani ii dau din ciorba noastra cu bors si vad ca ii prieste.

Calciu

Calciul pe care Vlad si l-ar fi luat din lactate este suplinit in general de cel din legume crude, mai ales din cele verzi, din statul pe afara cat de mult putem (desi caldura asta ne-a tinut in ultima vreme foarte mult timp in casa) si din activitatea fizica sustinuta. Pe afara se catara peste tot – banci, rampe, panouri -, iar in casa ne alergam toata ziua (eu pe el cand vreau sa-l pun la olita, iar el pe mine cand vreau sa fac mancare sau curatenie :) ). Insa, dupa ce a facut boala “maini, picioare, gura”, lui Vlad i s-a exfoliat piele din jurul degetelor, atat la maini, cat si la picioare (asta ar fi semn al unei lipse de calciu), asa ca medicul lui de familie l-a bagat pe o cura de zece zile de gluconat de calciu. Probabil ca va fi nevoit sa faca acest lucru periodic, indiferent cat lapte formula bea noaptea, mai ales ca el este in crestere. Odata cu varsta ii voi da si migdale, sardine, fructe uscate (smochine, curmale, caise), seminte de tot felul, mai ales cele de susan, toate bogate in calciu. Deocamdata ma rezum la citrice, legume verzi si somon, alimente care contin destul de mult calciu. Am tot citit despre curele de cereale germinate, atat de benefice pentru sanatate si ma gandesc sa apelez la una pentru intreaga familie.

 Pe aceeasi tema:

Viata fara lactate: O perspectiva mai sanatoasa

Dermatita atopica: prin ce-am trecut noi si nu va dorim nici voua

Schema de diversificare a lui Vlad: ce-am facut si n-as mai face

De ce nu e bine sa diversifici inainte de 6 luni (cum m-am grabit eu) – VIDEO

Diversificarea alimentatiei copilului vazuta prin ochii mei (caprui, apropo!)

Diversificare: Alimentele de la A la Z pe varste (partea I)

Diversificare: Alimentele de la A la Z pe varste (partea a II-a)

Diversificare: Alimentele de la A la Z pe varste (partea a III-a)

 

About Alina