Ce analize trebuie sa faci inainte sa ramai insarcinata

Vlad a fost un copil programat, dupa cum va povesteam mai demult aici. Asa ca am vrut sa fiu in ordine cu sanatatea, caci stiam ca e mai greu sa vindeci ceva pe timp de sarcina. Nu stiam cum va reactiona corpul meu la tot procesul de conceptie a unui copil, asa ca nu am vrut sa amestec simptomele de gravida (despre care citisem ca sunt cu toptanul si nu din cele mai frumoase) cu cele ale unei alte boli sau cu efectele secundare ale vreunui tratament. Ca sa nu mai zic de eventualele riscuri la care as fi supus fatul!

Asa ca pe langa o vizita la stomotolog si una la oftalmologie (am purtat ochelari mai demult si voiam sa stiu daca in caz de nastere naturala imi ies ochii din orbite, mi se sparge vreun vas de sange sau mi se fac ochii din caprui in albastri :)))), am trecut si pe la ginecologul meu, Ligia Dobrescu, de la Policlina 10 (Centrul Medical de Diagnostic si Tratament Ambulator si Medicina Preventiva) din Bucuresti.

“Vreau sa raman insarcinata”, i-am comunicat.

“Nu te pot ajuta eu din pacate”, mi-a raspuns sarcastic, cum facea mai totdeauna de altfel.

“Aaaaam auzit ca sunt necesare niste analize inainte, sa stiu daca sunt sanatoasa, daca o fi, daca-o pati…”, am insistat eu trecand peste balbaiala initiala.

“Eh, analize, lasa, ramai tu gravida si vorbim dupa-aia!”, mi-a raspuns raspicat.

Asta a fost in 2009. A fost ultima oara, dupa 7 ani de mers regulat la cabinetul ei. Este o profesionista, mi-au laudat-o toti, ma rog… toate :), de aceea i-am suportat atitudinea superioara si detasata atatia ani. Am zis, domne, e buna, o cauta lumea, de-aia isi permite. Insa in timpul sarcinii stiam ca nu am nevoie de asa ceva. Voiam, pe langa un medic profesionist, care sa urmareasca evolutia copilului si un suflet, care sa-mi explice cate in luna si-n stele, care sa-mi raspunda la toate intrebarile stupide, care sa ma incurajeze si sa-mi zambeasca sincer.

Asa ca mi-am facut o programare la o colega dansei, de la aceeasi policlinica (deh, daca platesc asigurarea de sanatate la Opsnaj!). Nici nu-i mai retin numele. I-am povestit eu ce si cum, iar femeia mi-a inmanat o hartie cu urmatoarele analize:

IMUNOLOGIE:

Toxoplasma Gondi Anticorpi IgG si IgM

Rubeola – Anticorpi IgG si IgM

Citomegalovirus Anticorpi IgG si IgM

Herpes simplex Anticorpi IgG si IgM

Ag HBs (Antigenul virusului hepatitei B)

Anti HCV (Anticorpi virusul hepatitei C)

MICROBIOLOGIE

Listeria monocytogenes

Bineinteles, m-a indrumat si catre un laborator, in care ea mi-a marturisit ca are “incredere” (in traducere libera “colaborare”): Focus Lab Plus, din sectorul 2. Analizele m-au costat vreo 300 de RON si au fost gata in 5 zile lucratoare. Toate au iesit ok, eram imunizata la toate cele de mai sus, asa ca puteam linistita sa-mi vad de conceptie. Insa planurile mele au fost date peste cap de pierderea locului de munca, iar apoi de un chist ovarian destul de mare, asa ca de bebe ne-am apucat fix dupa un an si 4 luni de la aceste analize prenatale.

Imediat ce-am scapat de chist, la inceputul lui 2010, prin aprilie mai exact, cu ajutorul unui medic endocrinolog meticulos si dedicat (caci cei 2 ginecologi dinainte nu s-au priceput) i-am comunicat acestuia ca vreau sa fac si bebe. Femeia, caci era vorba de Cristina Copaescu, de la Medlife, m-a indrumat catre Mihaela Steriu, medic ginecolog specializat pe ecografie fetala, tot de la Medlife. Am ramas placut impresionata de ea de la prima intalnire, in care i-am povestit de la Adam si Eva istoricul meu medical pe probleme hormonale. I-am aratat si analizele facute in 2009 si mi-a confirmat ca nu era nevoie sa le repet. M-a indemnat sa trec la treaba, caci s-ar putea sa raman greu insarcinata din cauza diagnosticului de Sindrom Ovarian Polichistic (SOP) si dupa aceea sa-i fac o noua vizita.

La doar o luna de la acest indemn, m-am prezentat tot la medicul meu endocrinolog, cu un test de sarcina pozitiv. Il facusem pentru ca mi se terminase tratamentul pentru SOP (Siofor si Duphaston), iar in caz de sarcina trebuiau regandite dozele. Dna. dr. Copaescu mi-a facut atunci trei markeri endocrini: Beta hCG, testul clasic de ser, pentru a depista hormonul sarcinii in sange, testosteronul si progesteronul si am repetat doi markeri infectiosi: Citomegalovirus IgG si Citomegalovirus IgM.

Apoi m-am prezentat la o ecografie endovaginala, la doctorita Alma Georgescu, specialist in morfo-fetala, care mi-a confirmat si vizual ceea ce se intampla in corpul meu: “In cavitatea uterina se vizualizeaza o mica imagine transsonica de 3-4 mm diametru, cu aspect gestational incipient (4 saptamani si o zi)”, scria pe raportul medical. Ce analize si ecografii au urmat pe parcursul sarcinii o sa va povestesc intr-un alt post, ca sa nu amestec varza cu capra.

Urmeaza analizele pentru bebe 2. Anul trecut, prin octombrie, decid sa vad cum mai sta treaba cu suspiciunea de trombofilie (in timpul sarcinii avusesem proteina S foarte mica) si cu SOP-ul meu. Si daca tot imi baga acul in vena intr-o veselie, hai sa le spun ca mai vreau un copil, sa fac toate analizele odata, caci auzisem ca firma la care lucrez vrea sa incheie contractul cu Medlife la sfarsitul anului si voiam sa profit de abonamentul respectiv. Asa ca merg iarasi la Mihaela Steriu, care imi recomanda urmatoarele analize:

Examen microbiologic complex al secretiei col uterin

Hemoleucograma completa

Ag Chlamydia. Trachomatis

Ag Mycoplasma + Ureaplasma

Ac Anti Lysteria

Ac Anti Citomegalovirus IgM

Ac Anti Toxoplasma IgM

Urocultura cu antibiograma si un sumar de urina

Acid uric

Glucoza serica

Sideremie

Transaminazele TGO si TGP

Anticorpi Anti-TPO

TSH

Mai sunt necesare grupele sanguine si Rh-ul ambilor soti, plus analizele HIV si de sifilis, in cazul in care nu le-ati facut pentru cununia civila. Cei de la Synevo au tratat si ei subiectul aici. Mai multe informatii gasiti si aici.

Subiectul in detaliu, inclusiv cu clinicile unde se pot face analizele si preturile respective gasiti aici. Unde mai pui ca au informatii si despre analizele din timpul sarcinii.

Asa ca mergeti la medic si de-abia apoi puneti-va pe facut copii. Spor la treaba! :)

 

About Alina