Diversificare: Alimentele de la A la Z pe varste (partea a II-a)

Alimentele de la G la P:

Gasca. Dupa 3 ani. E foarte grasa si, la fel precum carnea de vanat, contine foarte multi urati, care in concentratie mare provoaca guta.

Grepfruit. De la 5 luni. Alaturi de mandarina si portocala, grepfruitul e bogat in vitamina C. Ofera-i-l sub forma de suc proaspat stors si in cantitati mici (3-4 lingurite).

Gris. De la 8 luni. Contine gluten (vezi faina).

Gulie. De la 6 luni. Mai intai fiarta in supita de legume (strecurata) si apoi pasata in piureul de legume.

Gutuie. De la 6 luni. Ofera-i-o coapta, fara adaos de zahar si alte condimente. De la 7 luni e buna sub forma de compot proaspat, fara ados de zahar, impreuna cu mar.

Iaurt. De la 4 luni. Ofera-i-l in piureul de legume sau odata cu fructele. Poti sa-l procuri din comert, dar pana la un an alege doar iaurturile simple, nu cu fructe.

Kiwi. Dupa 1 an. Interzis pana la aceasta varsta deoarece contine seminte mici care irita colonul si provoaca diaree.

Lapte de capra, oaie, vaca. Dupa 1 an. Poate produce chiar si la aceasta varsta mari probleme digestive, fie din cauza nepotrivirii cu capacitatea digestiva a bebelusului, fie prin infectare, contaminare sau poluare. Laptele de vaca cu continut redus de grasime sau degresat nu are suficiente calorii si grasimi si nu trebuie dat copiilor sub 2 ani. Cel mai potrivit lapte il constituie cel de mama sau formulele concepute special pentru bebelusi.

Lamaie. Dupa 1 an. Povestile conform carora lamaia opreste sughiturile bebelusilor sunt gresite. Lamaia nu se recomanda la sugari pentru ca este foarte acida si irita mucoasele.

Linte. Dupa 3 ani. E o leguma greu de digerat, care ii poate provoca micutului disconfort gastric. In aceeasi categorie intra si fasolea uscata, mazarea si soia.

Maioneza. Dupa 3 ani. E de preferat maioneza de cumparat, cea pe care scrie light, pentru ca a fost pasteurizata si este exclus riscul de salmoneloza.

Mandarine. Dupa 5 luni. Alaturi de portocala si grepfruit, mandarinele sunt bogate in vitamina C. Ofera-i-le doar sub forma de suc proaspat stors si in cantitati mici, 3-4 lingurite.

Mango. De la 6 luni. Mai intai sub forma de suc proaspat stors, apoi poti sa-i oferi si pulpa. E plin de vitamine si are gust dulceag. Alege unul bine copt.

Mazare. Dupa 3 ani. E o leguma greu de digerat, care poate provoca micutului disconfort gastric. In aceeasi categorie se incadreaza fasolea uscata, lintea si soia.

Marar. De la 6 luni. Infuzia de marara (ceaiul) ii domoleste lui bebe colicile. Achizitioneaza apa de marar de la farmacie pentru colicile bebelusului.

Masline. De la 8 luni. Doar desarate si doar cele negre, adica bine coapte.

Mar. De la 4 luni. E primul fruct care apare pe lista alimentelor permise in diversificare. In etapa initiala, marul ras se scurge de suc si se ofera sugarului o lingurita, cantitate ce creste treptat.

Migdale. De la 2 ani. Sunt foarte alergene si, in plus, exista riscul inecarii. Amana introducerea lor deoarece alergiile provocate sunt greu de tratat la aceasta varsta.

Mure. Dupa 1 an. Sunt interzise pana la aceasta varsta, deoarece contin seminte mici care irita colonul si provoaca diaree.

Morcov. De la 4 luni, in primele supite de legume strecurate. De la 6 luni poti sa i-l oferi bine fiert si pasat sub forma de piure.

Margarina. Dupa 3 ani sau niciodata. Nu e buna nici pentru adulti din cauza continutului mare de grasimi hidrogenate sau, pe intelesul tuturor, grasimi foarte nesanatoase care ne expun unor boli extreme de grave. Folositi unt!

Malai. De la 9 luni. Ofera-i-l sub forma de mamaliguta, impreuna cu branzica de vaci facuta in casa sau cu iaurt, gusturi pe care deja le cunoaste.

Miere. Dupa 1 an. Nu mai devreme doarece exista riscul sa contina spori ai unor microorganisme, ce pot determina aparitia botulismului, boala cu consecinte severe pe care sistemul imun al sugarului nu o poate combate in mod eficient.

Mezeluri. Dupa 3 ani, iar atunci cat mai rar cu putinta. Odata pe saptamana cel mult, crenvursti fierti fara pielita. Carnea lor e prea procesata si are o multime de riscuri grave chiar si pentru adulti.

Nuci. De la 2 ani. Sunt foarte alergene si, in plus, exista riscul inecarii. Amana introducerea lor intrucat alergiile provocate sunt greu de tratat la aceasta varsta.

Oaie. De la 3 ani. Este prea grasa pentru stomacelele nedeplin dezvoltate si foarte diificil de digerat.

Ou galbenus. De la 6 luni. Fiert tare si amestecat in pure doar de 2 ori pe saptamana. Incepe cu o optime de galbenus si creste treptat Portia.

Ou albus. Dupa 1 an. Este foarte alergen!

Orez. De la 4 luni. Contine proteine cu valoare biologica mare datorita cantitatii crescute de aminoacizi esentiali. Ofera-i-l in supita de legume, care poate fi imbogatita cu orez.

Piersici. De la 6 luni. Din cauza pufului de pe coaja este alergena, asa ca in prima etapa ii vei oferi sugarului doar suc proaspat stors. Pulpa fara coaja de la 9 luni si apoi abia dupa un an fructul in intregime.

Pere. De la 1 an. Este un fruct cu efecte laxative foarte puternice. La fel ca si in cazul piersicii se incepe cu sucul de para proaspat stors.

Prune. De la 1 an. Este un fruct cu efecte laxative foarte puternice, la fel ca la piersica si para. Si in acest caz se incepe cu sucul proaspat stors.

Pepene galben. De la 10 luni. Ofera-i-l treptat apoi, daca nu exista reactii alergice ori diaree ii prepari piure cu adios de cereale pentru a-l ingrosa.

Pepene rosu. De la 8 luni. Mai intai sub forma de suc proaspat stors apoi dupa 1 an bucacti mici, alaturi de alte fructe.

Portocale. De la 5 luni. Alaturi de manadarina si grepfrit, portocalele sunt bogate in vitamina C. Ofera-i-le doar sub forma de suc proaspat stors si in cantitati mici, 3-4 lingurite.

Pastarnac. De la 4 luni, in primele supite de legume strecurate. De la 6 luni poti sa i-l oferi bine fiert si pasat sub forma de piure de legume.

Patrunjel. De la 4 luni. In primele supite de legume strecurate. De la 6 luni poti sa i-l oferi bine fiert si pasat sub forma de piure de legume.

Praz. De la 6 luni. Introdu cu prudenta si in cantitati mici deoarece are efecte laxative foarte puternice putand determina diaree.

Porc. Dupa 3 ani. Carnea de porc este prea grasa pentru stomacelele nedezvoltate pe deplin si foarte greu de digerat.

Pui. De la 7 luni. Impreuna cu vita si curcanul este potrivit pentru prima etapa de diversificare. Bine fiert, pasat si combinat cu piureuri de legume.

Paine alba, neagra sau graham. Dupa 6 luni si cat mai putin fiindca este un aliment caloric extreme de dezechilibrat. Este de preferat sa-l inveti cu gustul painii negre adevarate.

Paste fainoase. De la 8 luni. Sub forma de fidea sau taitei, (cu sau fara ou) in supe si ciorbite sau fierte in apa cu ulei de masline fara sare si amestecata cu branza de vaci. Abuzul de fainoase poate determina aparitia unei forme speciale de distrofie, denumita distrofia prin exces de fainoase.

Piper. Dupa 1 an. Sugarul si copilul mic nu au nevoie de piperarea sau sararea mancarii. Aceste gusturi incep sa fie apreciate dupa 1 an si chiar mai incolo.

Citeste si:

Diversificare: Alimentele de la A la Z pe varste (partea I)

Diversificare: Alimentele de la A la Z pe varste (partea a III-a)

About Alina